Isnin, 29 November 2010

Modul 2 'Operation preparation'

1. PREPARE BEVERAGE REQUSITION

Objectives:
1. To ensure that all drinks are prepared according to management’s specifications.
2. To guard against excessive costs that can develop in the production process.

Langkah-langkah :
1. Periksa barang keperluan yang terdapat pada stok bekalan minuman di outlet / restoran.
2. Kenalpasti bahan keperluan yang telah kekurangan / kehabisan.
3. isi borang pengeluaran bahan pesanan dari general stor.
4. Dapatkan tandatangan / kelulusan dari pihak manager outlet berkenaan.
5. Hantar / serahkan borang pesanan kepada pihak stor.
6. Lakukan pemeriksaan ke atas barang yang telah diberikan oleh pihak stor :
· Pastikan kuantiti barang serahan adalah tepat
· Pastikan jenis barang adalah tepat
· Pastikan tarikh luputnya
· Pastikan semua barang yang dibekalkan memenuhi keperluan yang dibuat
7. Tandatangan borang tersebut jika tiada sebarang masalah sebagai penerimaan barang tersebut.
8. Bawa barang tersebut ke stor, outlet restoran.
9. Letak dan susun barang tersebut di tempat yang sesuai dan selamat.
10. Kawal barang stok dengan baik.

Tiada ulasan: